2- JUTE SPORUNUN ÖZELLİKLERİ ( FAYDALARI ) =

1- Boş zamanları değerlendirmeye yarayan faydalı bir uğraş.

2- Bedeni güçlendirme, güçlü bir fizik oluşturma

3- Kötü alışkanlıklardan uzak durma

4- Stresi azaltma, stersin olumsuz etkilerini ortadan kaldırma

5- Kişileri, olayları ve hayatı analiz etme. Mevcut duruma göre davranış geliştirme becerisine ulaşma.

6- Zayıf ve güçlü yanlarımızı tespit etme. Eksiklerimizi gidermeye çalışma. Kabiliyetlerimizi ilerletme.

7- Hayat içinde karşılaştığımız olayların önemli yada önemsiz ayrıntılarını keşif edebilme. Hayatın amacına yönelik, yaşam felsefesi geliştirme.

8- Yalnızlık duygusu ile başa çıkabilme, kalabalıklarda da, eriyip kaybolmaktan kendini kurtarma becerisine sahip olma.

9- Hayat mücadeleden ibarettir. Nasıl mücadele yapılacağını öğren. Yeni şeyler öğrenmeye açık ol. Öğrendiklerini de etrafına öğreterek, faydalı olmaya yarayan bilinç düzeyine ulaşma.

10- Hayatın insanlara en güzel sürprizi , insanın içine bir umut ışığı göndermesidir. İçindeki bu ışığı hiç söndürme. Çünkü bu ışık geleceğini aydınlatıp, sana yol gösterecektir. İşte bu sporun özünde olan, sana kazandıracağı farkındalık duygusu.

11- Jute sporunun bir savunma doktrini ( Öğretisi) vardır. Bunlar A) – Sorunu Beyinde Çözme. B) – Tedbirli Olma Prensipleridir.

A- SORUNU BEYİNDE ÇÖZME = En iyi savunma, sorunu beyinde çözmektir. Öncelikle, sorunun ne olduğunu tam olarak anlama ve ona göre çözüm üretmek gerekir. Sorun, net olarak algılandığında, sorunu gözümüzde fazla büyütmeden, aşmaya çalışmak, bizleri çözüme daha kolay yaklaştıracaktır.

B- TEDBİRLİ OLMAK = Derinliğini bilmediğimiz bir gölette, ya da, akıntı şiddetini bilmediğimiz bir nehirde yüzmek zorunda değiliz. Böylece sorunu ortaya çıkmadan önce, çözmüş oluruz. Atalarımız bu prensibe, şöyle bir misal vermişlerdir << Sen Eşeğini, Sağlam Kazığa Bağla. Kurt Yerse Yesin.>>

12- Jute sporunda, RİSK ANALİZİ YAPMA KURALI vardır. Tercih yapmak zorunda kaldığımız durumlarda, en az riskli olanı seçmek, bizim geleneğimizde vardır. Atalarımız bu konuda << Çamura bulanmaktansa, Dağı dolanmak daha iyidir>> buyurmuşlardır. Burada anlatılmak istenen, işin kolayına kaçıp rezil olmaktansa, biraz zahmete girip, daha güvenli yolu seçmeliyiz. Demek istemişlerdir.

Hayvanlar aleminde bazı canlıların, savunma yapmak yerine, rakiplerinden kaçtıklarını görüyoruz. Oysa, burada asıl riskli olan durum, kaçmaktır. Kaçmak yerine, mücadele etme seçeneği tercih edilse, kazanan taraf kendileri olacaktır. Bu duruma örnek verirsek : Çitadan kaçan, öküz başlı antilop… Leopardan kaçan boz ayı…Kurttan kaçan yaban domuzu…Aslandan kaçan gergedan…Timsahtan kaçan su aygırı…Bu örneklerin tamamında, geçerli olan kuralı ,Atalarımız şöyle özetlemişlerdir. << Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çekermiş>> Hayvanlar aleminde, risk analizi yapan canlı, her halde porsuk olmalı. Kaçmak yerine, sürekli saldırı halinde. Kurda saldırır, Kobra yılanına saldırır. Aslana , ayılara bile önce saldıran canlı porsuktur. Bu saldırı onları yenmek için değildir. Onları kaçırtıp, kendi canını kurtarmak içindir.

Risk Analizi Yapma durumu, insanlar, hayvanlar alemi için geçerli olduğu gibi, devletler için de geçerlidir. Eski kaybettiğimiz toprakları alacağız diyerek, 1. Dünya savaşına giren Osmanlı Devleti, elindeki yerlerdeki kaybetmiştir. Risk bu savaşa girmekti. Daha sonra, Anadolu işgale uğramış, herkes birilerine, işgalcilere sığınmıştı. Burada risk, onların himayesini kabul etmek idi. Bağımsızlık mücadelesinde başarı kazanıldı. Sarı Kamış da, 90 bin Türk askeri, Allahu Ekber dağlarında tek bir kurşun atmadan, donarak şehit oldu. Üzerlerinde kışlık elbiseleri yoktu. Burada risk, yazlık elbise ile yapılan intikaldi. Çanakkale’de, atacak mermisi olmadığı için, geri çekilmek zorunda kalan, Türk Ordusu, Düşman üzerine, süngü ile gitmek zorunda idi. Burada risk geri çekilmekti. Örnekler çoğaltılabilir. Çıkan sonuç, bu kararları alan kimseler, genelde komutanlar oluyor. Onların yapacağı, ya da yapmadıkları risk analizleri, nelere yol açıyor? Sonuçlar ortada.

Savunma sporunun özünde olan kazanımlar, kişinin kendine, çevresine, toplumuna, milletine ve insanlığa fayda sağlamaktadır. Bu kazanımlar ise, ancak çalışmakla elde edilmektedir. Son Söz = Tavşan hızlı olsa da, yarışı kaplumbağa tamamlıyorsa, bir yerde tembellik var demektir.